Laibach az A38 Hajón

Budapest, A38 Hajó, április 16. 20:00

A szlovén művészkülönítmény 2010-ben telt házat produkált, mostani szomszédolásuk oka pedig bemutatni a Spectre (Kísértet) című új anyagukat, és ezzel végigborzolni Európát.   

A 34 éves szabadcsapat spektrumában, a Trbovlje nevű, szlovén bányászfaluban állhatna egy emlékoszlop, tele militarista jelképekkel, és az alábbi szöveggel: „1980-ban, Tito vezér halálának évében településünkön alakult meg jugoszláv érdemes művészek részvételével a Laibach nevű indusztriál/performansz csapat, amely világszerte óriási hatást váltott ki. Magukat Neue Slowenische Kunstként állammá kinevezve, közbotrányokat és kulturális felháborodást is kiváltó akciókkal máig keltik a feltűnést”.
 
A 80-as évek közepi megasláger, az osztrák Opus Life is Life-jának hátborzongató átirata, vagy a vakmerőségében erre még egy lapáttal rátevő Queen-dal, a One Vision harmadik birodalmi (per)verziója hozta meg azt a nemzetközi áttörést, ami után már természetes volt Milan Frasék számára, hogy további (pop)ikonokat fessenek át saját szájízük szerint. A Rolling Stones és a Beatles mellett Bach és Wagner művei, illetve népek himnuszai sem úszták meg az újraértelmezést. A művészi terrorizmus tavaly az Iron Sky című nácis sci-fi szatírában újabb csúcsra ért; most pedig a Mute kiadó által, március elején kihozott Spectre csap le új lendülettel. A kiáltvánnyal is felérő saját szerzemények elsősorban a világ állapotára reflektálnak, így a koncertnek álcázott offenzíva elemei továbbra is a totalitariánus elnyomás, a hősies egyenruhafétis és disztópikus Euró-víziók megelevenítése. Az ellenállás hasztalan! 

Megjegyzések