Electrify 5 a Trafóban

Budapest, Trafó Kortárs Művészetek Háza, április 12. 21:00

Tim Hecker a fő fellépője az ötödik felvonásához érkezett Electrify Seriesnek. Az éteri ambient előadó létére mégis sztárstátuszt elért montreáli művész mellett szomorkás-okos house-t hoz Imre Kiss, a mélyenszántásért pedig Bernáth Péter felel majd.   

A vancouveri művésztanárok gyermeke ’98-ban költözött Montreálba, ahol a Concordia Egyetemre járt, majd a kormánynak kezdett dolgozni, politikai elemzőként. Sokáig nem kötötte le ez a munkakör, így 2006-ban doktori tanulmányokba vágott, melynek témája a “városi zaj” lett. Főleg a disszonancia kontra dallam, és a szétfolyó, vagy éppen összeálló ambient hangzás határterületei izgatták. Eddig megjelent 10 albuma közül hármat Jetone néven, techno DJ-ként jegyez, de az utóbbi években már csak az elborultabb, akár velőtrázónak is nevezhető hangkollázsok kötik le. Ben Frosttal egy izlandi templomban készített lemezt (Ravedeath, 1972), Daniel Lopatinnel pedig Brooklynban improvizált (Instrumental Tourist). Turnézott a Sigur Rós mellett honfitársaival, a post-rocker Godspeed You! Black Emperor nevű csapattal is. A kortárs elektronikus zenész élő fellépésein előszeretettel manipulálja a zongorahangokat, és hoz létre magával ragadó kompozíciókat, ahogyan ezt most, a Virgins című, a Kranky által kiadott új anyaga bemutatásakor is tenni fogja.
 
A dalformára gondosan ügyelő, Londont megjárt grafikus, Kiss Imre tavaly napvilágot látott, balett-táncosnővel készült klipje, a Belief is okosan építkező house-szal kecsegtet. A Farbwechsel kiadó melankóliára hajlamos művésze októberben adta közre Midnight Waves című, epikus ívű albumát, mely csípős acidet és izgalmas technót is jócskán tartalmaz. A programot a Plug & Lay label zászlóvivője, Bernáth Péter nyitja, vélhetően deeptechno szettjével.

Megjegyzések