7. Terra Siculorum-Nemzetközi Klasszikusgitár-Fesztivál

Időpont: 2014. április 14. - 2014- április 19. (19:00 órától)
Helyszín: Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Testvériség Sugárút 9 szám, 535500 Gyergyószentmiklós,

A Harmonia Cordis Egyesület április 14–19. között immár hetedszer rendezi meg a Terra Siculorum nemzetközi klasszikusgitár-fesztivált. A koncertek idén is négy helyszínen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklósón és Árkoson zajlanak, továbbá – az előző évekhez hasonlóan – Udvarhelyen klasszikusgitár-versenyre és mesterkurzusra is jelentkezhetnek az érdeklődők.

A fesztivál egyik célja, hogy mindenkihez eljusson a zene, ezért a belépés ingyenes.

Gyergyószentmiklósi program
Április 15., 19.00
gitár duó: KATÓ Árpád, KOHUTH Petra (H)

KATÓ Árpád
Csíkszeredában született. Zenei tanulmányait a helyi zeneiskolában kezdte hegedűsként. Hosszabb megszakítás után viszonylag későn kezdett el újra muzsikálni ezúttal gitáron. Csíkszeredában a Nagy István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolában érettségizett majd egyetemi tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián fejezte be. Különböző mesterkurzusok keretein belül olyan neves művészektől volt szerencséje tanulni, mint: Alirio Diaz, Gianfranco Volpato, Josef Zsapka, Roland Dyens, Waldemar Gromolak, Vladislav Blaha, Philippe Villa, Marcyn Dilla, Zoran Dukic. Számos koncertje volt határokon belül és határokon túl (Kolozsvár, Bukarest, Nyíregyháza, Kassa, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Székesfehérvár, Mád, Budapest, Gyula, stb.) Zenélt szólóban, duó illetve trió formációkban, fuvolával, hegedűvel, szólistaként a debreceni Líra Filharmónikusokkal. Jelenleg klasszikus gitárt oktat a budapesti Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában, különböző nemzetközi gitárversenyeken zsűrizik, kurzusokat tart.

KOHUT Petra,1985-ben született. Zenei tanulmányait Orosházán kezdte, ének-zene tagozaton.A hangszeres felvételin mivel fuvolán nem volt hely ,így jobb híján hangszereként a gitárt választotta. Gitártanulmányait így 9 évesen kezdte az orosházi zeneiskolában Varga Zsoltnál. Az itt szerzett élmények alapján úgy érezte, hogy a zene,a gitározás továbbra is végig kell ,hogy kísérje életét. Tanulmányait ezért Szegeden a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. Itt 2000-és 2004 között Bozóki Andreától tanulhatott, sok verseny és koncert élményben részesülhetett, számos nemzetközi kurzuson is részt vett. 2004-ben felvételt nyert a Győri Varga Tibor Intézetbe -be, ahol Roth Edének köszönhetően feledhetetlen élményekbe volt része és további lendületet kapott szakmai fejlődése. 2008-ban diplomázott majd a Weiner Leó Zeneiskolában kaptott lehetőséget arra, hogy a tanításon keresztül is közelebb kerülhessen a zenéhez.

Április 16., 19.00
duó: FARKAS-BARABÁS Szabolcs (H) – gitár, ZSÍROS Réka (H) – fuvola

FARKAS-BARABÁS Szabolcs Csíkszeredában született.A helyi “Nagy István”Műveszeti Líceumban kezdte el gitár tanulmányait, ahol 2007-ben érettségizett .Szorgalmas munkája meghozta méltó gyümölcsét, ugyanis sikeres felvételi vizsgát tett a kolozsvári “Gheorghe Dima”Zeneakadémián, ahol jo eredménnyel tanult dr.Constantin Andrei és dr. Beke István Ferenc koordinálása alatt. Klasszikusgitár- mesterkurzusok rendszeres és aktív látogatója . Neves külföldi és belföldi előadóművészek társaságában szólistaként és kamarazene formációban lépett már színpadra.Számos verseny díjazottja

ZSÍROS Réka 1988. április 1-én született Budapesten. Korán eljegyezte magát hangszerével, a fuvolával, hiszen mindössze 7 éves volt, amikor először belefújt. 2010-ben szerzett fuvola tanári és kamaraművészi diplomát a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében, ahol Ittzés Gergely fuvolaművész volt a tanára. 

Április17., 19.00
PODHORSZKY Gábor (UK)

PODHORSZKY Gábor Magyar gitáros tizennégy éves korában kezdte zenei tanulmányait, pár évre rá fordult csupán a klasszikus gitár fele. A Szegedi Egyetemen tanult gitárt és kamarazenét, itt szerezte első diplomáját. 2oo7-ben diplomázott a hágai Royal Conservatory-ban, ahol többek közt tanult barokk gitárt. Gábor több mesterkurzuson vett részt, szólistaként és különböző kamarazenekarok tagjaként is szép sikereket ért el, emellett zeneszerzéssel is foglalkozik. Napjainkban Nagy Britanniában él, ott tanít és tart mesterkurzusokat.

Az 7. Terra Siculorum nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál teljes programja a Harmonia Cordis Egyesület honlapján tekinthető meg, illetve a rendezvénnyel kapcsolatos további információk a Facebookon (Harmonia Cordis Association) iskövethetők.


Megjegyzések