Ottawan

Az Ottawan egy francia diszkóduó, amely 1979 és 1982 között aratta sikereit. Legnépszerűbb felvételeik: D. I. S. C. O., Hands Up (Give Me Your Heart). Dalaik többségét angol és francia nyelvű változatban is elkészítették. A duó alapító tagja, Jean-Baptist Patrick 1982-ben kivált az Ottawanból, és Pam N’Pat néven egy másik, rövid életű kettőst hívott életre. Később egy másik énekesnővel újjászervezte az Ottawant, de az új évezred elején – a Boney M.-hez hasonlóan – két különböző formáció is turnézik Ottawan néven.

Történet


Az Ottawan megalakulása Jean-Baptist Patrick (Martinique, 1954. április 6.) nevéhez fűződik. Patrick gyerekkorától kezdve arról álmodozott, hogy egyszer majd sikeres sztár lesz. Martinique szigetén előbb egy templomi kórusban énekelt, majd megalapította első együttesét. A főiskola elvégzése után Párizsba utazott, ahol az Air France alkalmazottja lett. A francia fővárosban megalapította a Black Underground nevű együttest. A csapat repertoárján más előadók számai szerepeltek. Műsoruk nagyon sikeres volt. Az egyik show-jukat látta Daniel Vangarde producer, akinek annyira tetszett a műsor, hogy szerződtette a zenekart a Black Sugar klubba. Programjuk ott is sikeresnek bizonyult, ezért Vangarde immár lemezszerződést ajánlott. Ezzel együtt javasolta a név megváltoztatását. Mivel Patrick állítólag a kanadai fővárosban, Ottawában írta első slágerét, ezért az új duó nevét is ebből alkotta. Partnernője az Annette nevet használó énekesnő (1958. november 1.) lett.

Az Ottawan dalait Vangarde írta állandó szerzőtársával, Jean Klugerrel. A szerzőpáros a diszkóműfaj olyan, rövidebb-hosszabb életű sztárjainak karrierjét egyengette, mint a Black Blood (A. I. E., Oh Amanda stb.), a Disco Bouzouki Band (Disco Bouzouki, Giorgio stb.) és a Gibson Brothers (Cuba, Que Sera Mi Vida If You Should Go stb.), de dolgoztak a tragikus sorsú Dalidával és a sanzonénekesnőként ismertté vált Sheilával is, aki a ’70-es évek végén néger háttértáncosok kíséretében, Sheila B. Devotion néven a diszkó jegyében aratott nagy sikereket.

Az Ottawan első felvétele, a D. I. S. C. O. 1979-ben jelent meg, de eleinte nem volt túl sikeres. A rádióállomások és a lemezklubok DJ-i kitartó munkával népszerűsítették a dalt, amely 1980-ban világslágerré vált. Azóta bevonult a diszkó örökzöldjei közé, s szinte alig van olyan, a korszak popzenéjéből készült válogatás, melyen ne szerepelne. (Mellesleg a diszkózene két másik örökzöldje, a Nick Straker Band A Walk In The Park és az Indeep Last Night A DJ Saved My Life című felvétele is csak jóval az első megjelenés után futott be igazán.) 1980-ban elkészült az együttes D. I. S. C. O. című bemutatkozó albuma, amelyről további dalok váltak népszerűvé: You’re O. K. (T’es O. K.), Help! (Get Me Some Help), Hello Rio! Az Ottawan sikerreceptje nem volt túl bonyolult: fülbemászó dallamok, jó ritmus, könnyen megjegyezhető és énekelhető szövegek. E felfogás jegyében jelent meg az együttes második nagylemeze is 1981-ben. A húzósláger a Hands Up (Give Me Your Heart) című dal volt. Az LP másik sikerszáma a Crazy Music volt. A 8 dalt tartalmazó korongon egyébként megtalálható a Vangarde–Kluger-kettős korábbi pártfogoltja, a Black Blood nagy slágerének a feldolgozása is A. I. E. Is My Song címmel.

A sikerek ellenére Patrick elhagyta az Ottawant, s Pam N’Pat néven új duót hozott létre. Noha a kettős bemutatkozó felvétele, a To Be Superman sikeres volt az európai lemezklubokban, a Pam N’Pat se bizonyult hosszú életűnek. Később Patrick egy új énekesnővel, Tamarával szervezte újjá az Ottawant. Egyes – bizonytalan – források szerint[forrás?] egy idő után Tamara helyére visszatért Annette, miközben az Ottawan egyik volt háttérénekesnője, Esther a tobagói születésű Robert Walkerrel ugyancsak Ottawan néven alakított egy együttest.

Megjegyzések