Lemond javadalmazásáról Claudio Abbado karmester

Lemond szenátori javadalmazásáról Claudio Abbado karmester, hogy ösztöndíjat hozhasson létre a fiatal muzsikusok támogatására.

A Puccini Gianni Schicchijében is megörökített, Firenze környéki Fiesole iskolájában a zenélni tanulók számára alapít ösztöndíjat. "Hiszek az olasz kultúrában, szerintem magabiztosan tekinthetünk a jövőbe, ha több tehetséget támogatunk" - hangoztatta a világhírű dirigens.

Giorgio Napoletano olasz köztársasági elnök az ország több kiemelkedő kulturális, tudományos személyiségét nevezte ki életműve elismeréséül szenátornak, Abbado mellett Renzo Piano építészt, a fizikai Nobel-díjas Carlo Rubbiát és Elena Cattaneo farmakológust. Évente legfeljebb öt olyan olasz állampolgár jutalmazható a szenátori címmel és tiszteletdíjjal, akik kulturális, szociális, irodalmi, tudományos téren jelentős munkásságot fejtettek ki.

Abbadónak egyébként osztrák értesülések szerint ismét egészségi problémái adódtak, ezért két fellépését is le kellett mondania a bécsi Musikvereinban. Helyette Bernard Haitink vette át a Mozart Orchestra vezénylését.

Megjegyzések