Könyv és DVD a jubiláló Muzsikásról

A magyar kultúra világhírű nagykövetéről Muzsikás 40 címmel Jávorszky Béla Szilárd írt 200 oldalas, fotóval gazdagon illusztrált kötetet.

A könyvhöz tartozó DVD-n a Muzsikás együttes idén augusztusban a Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadán adott jubileumi, negyvenedik születésnapi koncertjének egyórás kivonata látható és hallható. A kötet a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg - tájékoztatott az együttes menedzsmentje. A könyv felidézi többek között, miként lett a Muzsikás az egyik legismertebb magyar brand a világ kulturális piacán, hogyan emelkedett ki a zenekar a magyarországi táncházmozgalom mezőnyéből, milyen tényezők járultak hozzá az évtizedeken át tartó karrierhez. "Az élményszerű visszaemlékezésekkel tarkított kötet egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos sztori, amelyet nemcsak a közművelődésben, az oktatásban és a médiában dolgozók használhatnának alapvető forrásként, hanem a műfaj iránt érdeklődők is" - szerepel a közleményben.

A Muzsikást 1973-ban Hamar Dániel (bőgő, gardon, dob, ének), Sipos Mihály (hegedű, citera, ének) és ifj. Csoóri Sándor (duda, tekerőlant, koboz, brácsa) alapította, hozzájuk csatlakozott Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének). Csoórit 1997-ben Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének) váltotta; a Muzsikás nevétől elválaszthatatlan Sebestyén Márta énekesnő 1980-tól 1988-ig volt ötödik tag, és egészen 2008-ig fellépett a zenekarral.


Az együttes 1978-tól jelentetett meg lemezeket, az áttörést a szélesebb zenei közönség felé 1986-ban megjelent Nem arról hajnallik, amerről hajnallott... című album hozta. A Muzsikás a nyolcvanas évektől kezdve a világ legnevesebb koncerttermeiben lépett fel, köztük a Royal Albert Hallban vagy a Carnegie Hallban, főműsoridőben zenélt a legnagyobb fesztiválokon. Az 1998-ban kiadott Bartók-albumon a zeneszerző műveiben megjelenő népzenék eredetijeit szólaltatták meg. A felvételen játszott Alexander Balanescu romániai származású, Nagy-Britanniában élő hegedűvirtuóz. 1999-ben megkapták a Kossuth-díjat, 2008-ban pedig az első európai zenekarként a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX Díjat.


A kötet szerzője, a negyvennyolc éves Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, szerkesztő, korábban mások mellett A rock története 1-2., illetve A magyarock története 1-2. című kötetek szerzője (Sebők Jánossal közösen), tavaly a Sziget fesztivál húsz évét írta meg, idén tavasszal pedig A magyar folk történetét.

Megjegyzések