Joe Cocker: Fire It Up Live /DVD/ (Epic/Sony Music)

Atyavilág, mit művel ez az ember! 68 évesen úgy nyom le egy közel kétórás koncertet, hogy öröm nézni és hallgatni! Joe Cocker ugyanis nem énekel: sokkal inkább elementáris erővel, szívvel-lélekkel és hanggal telve éli át a dalait a színpadon. Blues-rock katarzis.
 

Nincsenek LED-falak, táncosok, díszletek és látványelemek, sőt, a minimalista színpadképet adó, kifeszített, hátulról különféle színű fényekkel, mintákkal megvilágított vászon elé lentről, illetve fentről bekerülő reflektorlámpák is soknak, zavarónak tűnnek. A színváltós háttér bőven elég lett volna, hiszen a lényeg maga az ember: Joe Cocker, aki fekete cipőben, fekete nadrágban, ingben és zakóban sétál be a színpadra, majd az energikus I Come In Peace nyitódal után a zakóját leveszi ugyan, de a ruciváltást is meghagyja inkább a háttérénekesnőinek, ő maga meg "csak" átéli a dalait. Keze, teste, minden porcikája és mozdulata ezt szolgálja, az őt kísérő zenésztársak pedig adják azt a tüzet, amit hol tomboló forrósággá fokoz, hol összebújós melegedővé csitít, hol pedig vággyal teli izássá tüzel.

A színpadon tökéletes az összhang, nem egy rutinbulit kapunk, Cockernél ez egyébként is kizárt, hanem egy olyan koncertet, ami valóban emlékezetes, s ennek ereje és varázsa a DVD-n is abszolút átjön. A DVD-n, mely valós szélesvásznú képpel, tömörítetlen sztereó, illetve Dolby Digital 2.0-ás és 5.0-ás hangsávval felszerelt, úgyhogy az otthoni hangrendszernek megfelelően lehet válogatni a kínálatból.

A baromi jól sikerült 2012-es Fire It Up album kapcsán indult turné 2013. április 22-én, a kölni Lanxess Arénában rögzített, sok kamerával felvett és a baromi hatásos vágással kifejezetten dinamikussá tett koncertfilm már csak ezért is különlegest, mert élőben itt debütált először a You Don't Know What You're Doing To Me, s ezzel nyolcra emelkedett a friss stúdióalbumról felcsendülő dalok száma – konkrétan a korong első nyolc tétele keveredik a 21 tételes koncertmenüben. (Hallható tehát a friss nóták közül a fülbemászó You Love Me Back, a dögös I'll Be Your Doctor, az akusztikus gitárral kísért You Don't Need a Million Dollars, az Eye On The Prize blues-rock és a country-hangzással megbolondított, andalító Younger is.) 

A dallista parádés, a sorrend pedig hihetetlenül jól felépített: az I Come in Peace azonnal robbant, a Feelin' Alright jó kis bemelegítő, hogy aztán a The Lettert végigtapsolhassa a nagyérdemű... A nagyérdemű, mely szinte lehozza a csillagokat is kedvencének: a nézők közt gazdára talált apró kis lámpák térhatású csillagtengerré varázsolják a hatalmas arénát az Up Where We Belong alatt, ahol Joe Cocker duettpartnereként lép elő egyik háttérénekesnője, Nichelle Tillman, de hasonló, a kiadvány borítóján is megjelenő látványvarázslatban gyönyörködhetünk a You Are So Beautiful és az estet záró You Don't Know What You're Doing To Me közben is.

Ám addig még csemegék sora csendül fel... Igaz, volt is miből válogatni, hiszen Joe bácsi első albuma 44 évvel ezelőtt jelent meg, az viszont durva, hogy az 1969-ből ismert Beatles-feldolgozás, a With A Little Help From My Friends bő tízperecessé nyújtott változata váltja ki a legnagyobb ovációt! Pedig a végső lendület nagyjából az est közepén veszi kezdetét a Fire It Uppal, amit olyan nóták követnek, mint a harmonikajátékkal színesített N'oubliez jamais, minden idők egyik legszexibb dala, a You Can Leave Your Heat On (ehhez kissé neki is vetkőzik a két vokalista, Nichelle Tillman és Laura Jane Jones a vörösbe borult háttér előtt) vagy a dögös Unchain My Heart. S akkor még nem beszéltünk a lehengerlő Summer In The City, az előző sorlemez-címadó Hard Knocks meg a Justin Timberlake-slágerrel csak címében azonos Cry Me a Riverről!

A hatperces Kulisszák mögött kisfilm szó szerint semmiség: nyúlfarknyi Joe Cocker megszólalás, aki mellett szóhoz jut a produkciós menedzser, a producer, a rendező, a fénytechnikus és a korban benne lévő rajongók is. Igaz, gyakorlatilag az összes, nézőkről készült vágókép ide került, a koncertfilmbe egy sem látható, de ez valahogy csak itt tudatosul a DVD-t nézőben.

Egy felejthetetlen est bámulatos lenyomata a Joe Cocker Fire It Up Live koncert DVD, aminek joggal jár a csillagos ötös!

Tracklista
1. CD
1. I Come in Peace
2. Feelin' Alright
3. The Letter
4. When The Night Comes
5. You Love Me Back
6. I'll Be Your Doctor
7. Up Where We Belong
8. Come Together
9. Eye On The Prize
10. You Don't Need a Million Dollars
11. You Are So Beautiful
12. Younger
13. Fire It Up
14. N'oubliez jamais
15. You Can Leave Your Heat On
16. Unchain My Heart
17. With A Little Help From My Friends
18. Summer In The City
19. Hard Knocks
20. Cry Me A River
21. You Don't Know What You're Doing To Me
+
Extra:
A kulisszák mögött

Megjegyzések