A Hanosz kampányt indít a hangszeres zenélésért

Zenélni... címmel kampányt indított a zene ünnepén, június 21-én a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz). A Budapesten ismertetett felhívás lényege, hogy minél többeket sikerüljön rábírni a zenélésre.

Zenével élni, hangszeren játszani sokkal jobb, mint anélkül. Ráadásul a zene ma már átszövi mindennapjainkat, a muzsika szinte mindenhez kapcsolódik. A kampány népszerűsítéséhez ismert embereket is felkértünk - mondta Andrásik Remo, a Hanosz főtitkára. A kampány támogatói közé tartozik mások mellett Szirtes Edina Mókus, Vámos Miklós, Kovács Áron, Victor Máté, az Artisjus elnöke, vagy a Szerzők Egyesületét képviselő Czutor Zoltán (Belmondo).

A zene ünnepe koordinációs irodája a cél érdekében összefogott a Zenélni... kampánnyal, amely az élő zenét, és lehetőségeit az iskolapadtól a koncerttermekig szándékozik népszerűsíteni. Pénteken elindult a www.zenelni.hu oldal, és a Zenélni... kampánynak Facebook-oldala is van. Először Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy az év leghosszabb napján, június 21-én a zenét köszöntsék, miután egy felmérés azt mutatta, hogy egyre kevesebben játszanak hangszeren. Az elképzelést az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang felkarolta, így valósult meg - először 1982-ben - a zene ünnepe. A sikeres esemény három évvel később, az európai zene évében kezdte meg nemzetközi hódítását. Azóta június 21-én a világ minden táján koncerteket, közös énekléseket tartanak.

Mára a zene ünnepe a világ egyik legnagyobb zenei eseménye: 2012-ben öt kontinensen, 106 országban 520 város csatlakozott az ünnepléshez. A rendezvényt Magyarországon 18 éve tartják meg minden évben. Az Artisjus adatai alapján 2012-ben 1273 új zeneszerző és szövegíró kezdte meg pályafutását Magyarországon, és 11 218 új dal, zenemű született.

Megjegyzések