Anyanyelven szólal meg az izlandi versenydal

Hét résztvevős nemzeti döntő keretében Izlandon a zsűri és a közönség együttes döntése alapján választották ki azt a két dalt, ami a szuperdöntőben küzdött az Eurovíziós Dalversenyen való szereplésért. Itt már csak a közönség szava számított, és ők úgy ítélték, Eyþór Ingi Gunnlaugsson Ég á Líf című dala a legalkalmasabb a malmői fesztiválra.

Eyþór Ingi Gunnlaugsson, művésznevén Eythor Ingi 1989. május 29-én született. Az Eurovíziós Dalverseny nemzeti döntőjét február 9-én nyerte meg, győztes dala vezeti az izlandi slágerlistákat.

Az 1997-es dalfesztivál óta ez lesz az első alkalom, amikor anyanyelven szólal meg az izlandi versenydal.

Az ország egyébként eddig huszonötször vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Ríkisútvarpið nevű műsorszolgáltató 1956 óta tagja az Európai Műsorsugárzók Uniójának, a versenyhez 1986-ban csatlakozott. Kezdetben azonban nem volt egyszerű dolguk.

Első három alkalommal tizenhatodikak lettek, majd 1989-ben nulla ponttal az utolsó helyen végeztek. 1990-ben viszont sikerült a győzelem közelébe kerülniük, akkor végül a negyedik helyen zártak.

Az 1993 és 2003 között érvényben lévő kieséses szabály értelmében 1998-ban és 2002-ben nem indulhattak az előző évek rossz eredményei miatt. 1999-ben azonban már a másodikak tudtak lenni, míg 2003-ban újra az első tízben végeztek.

Ezt követően azonban sorozatban háromszor már az elődöntőben kiestek.

Az izlandi döntőben 2000 óta a nézők alakítják ki a végeredményt, telefonos szavazás útján. Korábban kötelezték az előadókat, hogy a nemzeti döntőn izlandi nyelven énekeljenek, ezt a szabályt azonban 2008-ban eltörölték, majd 2011-ben újra bevezették.

A 2013-as versenydalt hallgasd meg ITT!

Megjegyzések