ABBA múzeum nyílik Stockholmban

Hamarosan megnyitja kapuit az ABBA zenekarnak szentelt első állandó múzeum Stockholmban. A svéd popcsapat egykori tagja, Bjorn Ulvaeus nevével fémjelzett gyűjteményben találhatók fellépőruhák, hangszerek és egyéb emlékek a legendás együttestől. 

A látogatóknak lehetőségük lesz ABBA-dalokat is énekelni a csapat élethű hologramjai oldalán.

Ulvaeus ugyanakkor elhessegette azokat a pletykákat, miszerint az együttes újra összeállna a megnyitó alkalmából egy közös fellépésre.

„A múzeumban újra együtt láthatsz minket. Szerintem ez a legközelebbi, amit valaha is kaphatsz” – mondta a sztár riportereknek hétfőn.

A kiállított darabok nagy része már bemutatásra került az Abbaworld elnevezésű kiállítás európai és ausztrál turnéja alatt 2009 és 2011 között.

Természetesen lesznek azonban új tárgyak is, amiket a zenekar egykori tagja ajánlottak fel személyes gyűjteményükből a tárlat számára.

Ulvaeus korábban szkeptikus volt egy ABBA múzeum megalapításával kapcsolatban, míg életben van, és egy állandó kiállítás megnyitásának terve meg is bukott 2008-ban.

Ugyanakkor az új múzeum már a teljes zenekar támogatását élvezi. Ulvaeus azt is felajánlotta, hogy naponta részt vesz az utolsó simítások irányításában.

Világszerte népszerűek

A stockholmi múzeum egy 1970-es évekbeli diszkó táncparkettet is a látogatók rendelkezésére bocsát, hogy gyakorolhassák mozdulataikat. Itt lehetőséget kapnak az együttes ötödik tagjaként kipróbálni magukat, és beülhetnek a helikopterbe is, ami az Arrival című album borítóján található.

A kiállítás része egy terem, ami a csapat 1960-as évekbeli találkozását dokumentálja, és egy hétvégi ház Viggso szigetén, ahová dalokat írni jártak az ABBA tagjai.

A múzeum ad majd helyet a svéd Music Hall of Fame-nek, és egy kiállításnak, ami a svéd popzene történetét mutatja be.

Az ABBA közel 400 millió albumot adott el világszerte, és a legnépszerűbb slágereiket tartalmazó film, a Mamma Mia! minden idők legsikeresebb zenés mozija lett. A produkció színpadi változatát megközelítőleg 50 millió ember látta.

-kiko-

Megjegyzések