Hangverseny Bozay Attila emlékére

Az 1999-ben elhunyt, meghatározó jelentőségű zeneszerző, Bozay Attila emlékére rendeznek hangversenyt a FUGA - Budapesti Építészeti Központban.

A vasárnap késő délutáni koncerten az Accord Quartet, Bozay Melinda és Duffek Mihály játszik. A hangversenyen nemcsak Bozay Attila művei hangzanak el, hanem megszólal egy magyarországi premier és egy ősbemutató is: Fekete Gyula II. és Tallér Zsófia I. vonósnégyese. "Azért ajánljuk Bozay Attila emlékének ezt a műsort, mert ő nagyon szerény ember volt, nem volt harsány figura. Úgy gondoltuk Fekete Gyulával, hogy régen adósai vagyunk ezzel a koncerttel" - mondta el az MTI-nek Tallér Zsófia.

Zeneakadémiai éveik javarésze alatt Bozay Attila növendékei voltak, ám a tanulmányaik végén Petrovics Emilhez kerültek. Hangsúlyozták: szerencsések, mert nem egy, hanem két nagyszerű mestert mondhatnak magukénak. Bozaytól az aprólékos szakmai dolgokat sajátították el, élvezték segítőkészségét, türelmét, szeretetét.
Tallér Zsófia az alkalomra komponálta első vonósnégyesét, amelyet Carducci Búcsú című, mindössze három soros verse ihletett. "Kosztolányi fordításában így hangzik: Ó halvány orgona!/ A csillagok a tengerárba hullnak/ S kihűl szívem, a dalnak otthona. A vonósnégyes alcíméül és programjául a középső sort választottam" - részletezte a zeneszerző.
"Ezzel is kapcsolódom Bozay Attilának a koncert elején elhangzó III. vonósnégyeséhez, amely szintén programzene, az évszakokat ábrázolja. Egy általános veszteségélményt fogalmaztam meg a darabban: Bozay hiányát, a külön költözött nagyfiam elengedését és a kultúra világszerte tapasztalható borzalmas erózióját" - árulta el Tallér Zsófia.

(Forrás: MTI)
 

Megjegyzések