Tankcsapda - interjú Lukács Lacival

Ennyire mozgalmas és intenzív évet egyetlen hazai rockzenekar sem tudhat maga mögött 2012-ben, mint a Tankcsapda. Tagcsere után tavaszi turnéval, klipek sorozatával, és novemberben új albummal zúzták le az országot, jelenleg pedig a Rock a nevem-turné keretében készülnek Sportarénás koncertjükre. Lukács Laci válaszolt az Exit kérdéseire.
 
A legutolsó lemez 2009-ben jelent meg. Most, hogy boltokban a Rockmafia Debrecen, hogyan gondolsz vissza rá?

Minden lemezünk, így a Minden jót is az adott korszakunk egyfajta lenyomata. Jó emlékeket őrzök arról az albumról még akkor is, ha egy nagyon feszített időszakban és nem is igazán „rakendrol üzemmódban” készült. Sok jó dal van rajta, amelyekből néhányat a mai napig játszunk. A mostani turnén például a Nincs fék, nincs félelem szerepel a programban.

Mennyire érezhető az új dalokban Sidi? Sikerült már ilyen rövid idő alatt úgy összecsiszolódni, hogy trióban készüljenek el a dalok?

A Rockmafia Debrecen minden egyes hangja teljes egészében hármunk közös munkája. Miután Sidi csatlakozott hozzánk, rögtön az első közös próbán megszületett az első közös dal is, ezzel elmondhatjuk, hogy száz százalékosan benne van nem csak Fejes, de Sidi keze is a dalokban. Ez még akkor is igaz, ha dalok, szövegek, fél- vagy szerkezetkész ötleteim voltak már a csatlakozása idején is. A dalok a végső formájukat – és ez sok esetben eléggé eltér az általam kitalálttól – már a közös munka alatt nyerték el.

A Rockmafia Debrecen nagyon rövid idő alatt lett aranylemez, most pedig egy hónap után már platina. Mondhatjuk, hogy ez egyedülálló a hazai rockzenében, de egyedülálló a MOL-kutas terjesztés és a 990 Ft-os ára is. Szerinted ez azt is jelentheti, hogy ez a lemezeladás és a zeneipar jövője?

Ha tudnám a jövőt lottóznék. (nevet) De komolyra fordítva a szót, ez valóban egy újszerű terjesztési mód, a lemezáraknak meg már régen olyan szinten kellene mozogniuk, hogy a zenekedvelők nyugodt szívvel vehessenek lemezeket havonta akár többet is, mert nagyon sok jó zene és zenekar van, akik megérdemelnék, hogy szélesebb rétegekhez is eljusson a zenéjük.

A másik komoly vállalkozásotok a Rock a nevem-turné. Arénakoncerteket szerveztetek több rockzenekarral közösen. Túl vagytok már a turné felén, mik a tapasztalatok?

Ez szintén nem egy bevett szokás. Ha valaki eljön a koncertek valamelyikére, nem csak jó zenekarokat láthat-hallhat, de mindezt a lehetőségekhez mérten a legkulturáltabb körülmények között olyan színpadtechnikával, hanggal és fénnyel megtámogatva, amit csak a Magyarországon fellépő nyugati bandák koncertjein látni. Az is kiderült az elmúlt koncerteken, és ezt is nagyon jó látni, hogy jól megfér egymás mellett a punk-rock-metal zene és a közönségük.

Hátra van még a két legnagyobb koncert. Budapesten az Arénában, Debrecenben pedig a Főnix Csarnokban zárjátok az évet. Készültök nagyon? Biztos sokan kérdezik tőletek, hogy a két koncertből melyikre érdemes elmenni. Lehet erre egyáltalán válaszolni?

Természetesen fokozott izgalommal és kellő intenzitással készülünk a két nagy bulira. Mind a kettőt ajánlanám, mert a budapesti koncert a legnagyobb, legimpozánsabb hazai koncertaréna. Vendégzenekarokban is igyekeztünk ennek megfelelőt találni, az Ossiant nem kell bemutatni, legendás előadók a műfajukban, a Junkies pedig teljes gőzzel visszatért, őket ezért érdemes megnézni. Ami pedig a debreceni Főnix Csarnokot illeti, mindenki tudja, hogy ez a Tankcsapdának hazai pálya. Sehol máshol nem jellemző, összetéveszthetetlen évzáró hangulat lesz! Mi ott leszünk mindkettőn, reméljük sokan mások is így gondolják majd!

Rockmafia az Arénában
Papp László Sportaréna, december 22., 18 óra

Megjegyzések