Jászság Népi Együttes: már a döntő is siker

A jászberényi Jászság Népi Együttes történelme bővelkedik a nagyobbnál nagyobb sikerekben. A listát most gyarapítja, hogy a csoport bejutott a Duna TV Fölszállott a páva című tehetségkutatójának döntőjébe. Szűcs Gábor művészeti vezetőt kérdeztük arról, hogyan élik meg a sikert a táncosok. 

A Fölszállott a páva döntőjébe jutás a legnagyobb siker a Jászság Népi Együttes történelmében?
Természetesen nagyon örülünk, hogy eljutottunk a döntőig. Az együttes 1977-ben megnyerte a Ki mit tud? televíziós versenyt, 1996-ban a döntőben voltunk, szóval voltak már hasonló kiváló eredményeink. Ezek mellett számos hazai fesztiválokon lett első a csapat, örökös kiváló együttes, Bartók Béla nívódíjas tánckar. Úgy gondolom, sikeresnek mondható évtizedek vannak mögöttünk, természetesen ez a mostani is ezek közé tartozik. De maga az, hogy a Duna TV jóvoltából a Fölszállott a páva című vetélkedő létrejött, egy jelentős sikertörténet a magyar néptánc, népzene mozgalomban.

Megváltoztatja a verseny az együttes életét?
Nem hinném, hogy bármiben is megváltozna a csapat élete. Lehet, hogy több fellépésünk lesz, többször lesznek kíváncsiak a csapatra. Ennek hatása azért remélhetőleg érzékelhető lesz abban is, hogy Jászberényben, a Jászságban minél több fiatal gyermek érdeklődni fog ezen kultúra iránt. Én tíz éves voltam, amikor 1977-ben a Jászságos táncosok megnyerték a Ki mit tud? vetélkedőt. Néztem, bámultam a televíziót, s másnap már táncos akartam lenni. Az együttesnek továbbra is fontos feladata, hogy ezt a gazdag, színes nemzeti kulturális értéket magas szinten bemutassa és továbbadja.

Ebben a szoros menetrendben hogyan lehet összefogni a csoport tagjait? Gondolok itt arra, hogy a táncosok vagy dolgoznak, vagy iskolába járnak. Mennyi plusz próba van a Páva miatt egy héten?
 Nem egyszerű, éppen a fentiekben említett okok miatt. De adva van egy cél, amelynek kezdettől fogva szeretnénk megfelelni. Heti 3-4 alkalommal dolgozunk, éjszakába nyúlóan, hétvégén egész napokat, de az intenzívebb munka egyébként sem ritka az együttes életében. Megszállott, elhivatott, a néptánc és az együttes iránt nagy alázatot mutató csapatról van szó, akikkel öröm dolgozni, mert inspiráljuk, tiszteljük egymást.

Milyen eséllyel indulnak a szombati döntőn?
Esélyünk ugyanannyi, mint a döntőbe jutott másik három táncegyüttesnek. Bizakodunk, hogy 35 év után a Jászság Népi Együttes újra televíziós versenyt nyer, de az, hogy már a döntőben van a csapat, mindenképpen sikernek nevezhető.
(Forrás: Kultúra.hu)
(Fotó: tancgala.eoldal.hu, jne.hu)

Megjegyzések