Gyász: elhunyt a kiváló zenész

Dave Brubeck jazz zongorista halálát szívelégtelenség okozta – közölte menedzsere, Russell Gloyd. A zenész 91 éves volt.

Brubeck szíve akkor állt meg, miközben épp a kórházba tartott fiával a rendszeres ellenőrzésre. Fia megijedt, és értesítette a 911-et. A kiérkező mentők közölték, hogy nem tudják működésben tartani apja szívét.

Gloyd – aki Brubeck producere is volt – azt mondta, a zenészt sürgősen a Norwalk-i kórházba szállították, ahol megállapították a halál beálltát.

Brubeck zenész családba született a kaliforniai Concordban, két idősebb testvére szintén profi zenész. Tinédzserként egy helyi tánczenekarban kezdett játszani, miután családja egy szarvasmarha telepre költözött a Sierra-i hegyek lábához.

Az állatgyógyászatban szeretett volna elhelyezkedni, ezért főiskolára ment, de a tanulóévek alatt is folyamatosan zenélt különböző jazz zenekarokban. Hamarosan végleg a zenélés mellett döntött és karriert akart, ezért a Dave Brubeck Trio tagjaként adta ki zenéjét 1949-ben. Két évvel később megalakította a Dave Brubeck Quartet-et egy majdnem végzetes autóbalesetet követően.

Olyan slágerek, mint a Blue Rondo a la Turk és a Take Five hozzásegítették, hogy a pop világában is sikeres legyen.

Élő legendaként sohasem hagyta abba a zenélést: minden nap gyakorolt, és azt tervezte, új dalt ad ki.

A menedzser szerint családja azt szerette volna, ha nem csak zenéje, hanem politikai aktivizmusa miatt is emlékeznek majd Brubeck nevére.

„Nem hiszem, hogy az emberek felfogták, mit tett az állampolgári jogokért és azok érvényesítéséért. Sztársága csúcsán 24-ből 23 koncertet lemondott, mert nem engedték neki, hogy magával hozza fekete basszerosát” – emlékeztetett a menedzser.

Brubeck csütörtökön ünnepelte volna 92. születésnapját.

Megjegyzések