Magyar elnök az Európai Kórusszövetség élén

Móczár Gábort, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) társelnökét választotta az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat új vezetőjének a 9 éves elnökségi mandátumát kitöltő Sante Fornasier (Olaszország) utódjaként.

A közgyűlés köszönetét fejezte ki Sante Fornasier és a leköszönő elnökségi tagok felé a Szövetség érdekében végzett munkájukért, hangsúlyozva az Olasz Kórusszövetség (FENIARCO) értékes közreműködését a 2012-es torinoi EUROPA CANTAT fesztivál sikeres megszervezésében.
A 40 európai ország mintegy 50 kóruszenei szervezetét és számos kórust, illetve egyéni tagot 1963 óta összefogó szövetség közgyűlése idén a franciaországi Toulouse-ban találkozott, és választotta meg a 13 fős elnökséget, amelyben 12 európai ország képviselteti magát. Az elnök munkáját további négy ügyvezető elnökségi tag segíti majd a következő 3 évben: Carlo Pavese (Olaszország) 1. alelnök, Jan Schumacher (Németország) 2. alelnök, egyben a Zenei Bizottság vezetője, Anneliese Zeh (Ausztria) újraválasztott 3. alelnök és Koenraad de Meulder (Belgium) kincstárnok.

További elnökségi tagok:
Séverine Delforge (Belgium), Martí Ferrer (Spanyolország), Guido Helbling (Svájc),
Reijo Kekkonen (Finnország), Victoria Liedbergius (Norvégia), Kaie Tanner (Észtország),
Jean-Claude Wilkens (Franciaország) és Daphne Wassink (Hollandia).

A közgyűlés jóváhagyta a következő évek rendezvényprogramját is, amelyben számos esemény található az EU által támogatott „VOICE – Vision On Innovation for Choral Music In Europe” elnevezésű együttműködési projekt 11 országból 14 partner közreműködésével létrehozandó, mintegy 2,4 millió euró összköltségvetésű rendezvénysorozatából. Magyarország két programmal is szerepet vállal az európai kórusélet szereplői között meglévő kapcsolatok erősítését célzó sorozatban: 2013 augusztusában a Pécsett megrendezésre kerülő Eurochoir mellett 2014 áprilisában a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) irányításával a zeneoktatás jövőbeni lehetőségeivel foglalkozik majd egy nagyszabású Nemzetközi Zenepedagógiai Szimpózium.

Az új elnökség határozott szándéka, hogy a Szövetség stratégájában tovább erősödjön az együttműködés a kórusvilágon kívüli partnerekkel (kutatóintézetek, más európai és nemzetközi zenei szervezetek), elősegítve ezzel mind a kórusélet és a zenepedagógusok közötti együttműködést, mind pedig az éneklés lehetőségeit és szerepét a zenei nevelésben. Ebben az összefüggésben is fokozni kívánja a Szövetség érdekképviseleti munkáját, összegyűjtve és elterjesztve azokat a tényeket és adatokat, amelyek igazolják a kóruséneklésnek a társadalom szociális és fizikai jólétére kifejtett pozitív hatásait.
A Szövetség továbbra is szorgalmazza és segíti a kisebbségek és fogyatékosok integrációját elősegítő tevékenységek létrejöttét, továbbá változatos mesterkurzusokat és továbbképzéseket szervez egész Európában.

2013-ban, a Polgárok Európai Évében a Szövetség számos olyan rendezvényt kínál palettáján, amelyek lehetőséget adnak a polgárok bekapcsolódására Európa legtöbb országból. Ezen rendezvények között szerepelnek Nemzetközi Éneklő Hetek és fesztiválok a következő helyszíneken: Bonn (D), Vic (CAT, E), Briançon (F), Újvidék (SR), Worcester (UK) és Lignano (I), továbbá egy „Golden Cantat” szintén Újvidéken, amely a 2012-es Aktív Öregedés Európai Éve által inspirálva első alkalommal kerül megrendezésre kifejezetten idősebb énekesek számára. Karnagyi továbbképzések lesznek Pomázon (Magyar Kóruskastély), Fano-ban (I) és Vaison-la-Romaine-ben (F). A következő Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenye és egy Nemzetközi Karnagyi Fórum Szentpétervárott (RU) kerül megrendezésre, az Eurochoir egy hetes programja pedig tehetséges fiatal egyéni énekeseket vár Pécsett 2013 augusztusában. A Hearts-in-Harmony rendezvénysorozat keretében fogyatékkal élő és fogyaték nélküli énekesek vehetnek részt közös programokon a vajdasági Újvidéken, a terület szakembereit pedig egy Hearts-in-Harmony konferenciára várják Barcelonában. A szintén spanyolországi Gironában kerül megrendezésre a „Voices of the Mediterranean” regionális konferencia és a sort a VOICE együttműködési projektről szervezendő szakmai tanácskozás zárja majd a Szövetség következő közgyűlése keretében Magyaroszágon (Pécs, 2013. november 8. és 10.).

A Szövetség meghirdette a 2014-es 7. EUROPA CANTAT junior gyermek és ifjúsági kórusfesztivált is és tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit, hogy az Európa legnagyobb és leggazdagabb zenei programját kínáló 2015-ös pécsi EUROPA CANTAT XIX előkészületei is megkezdődtek. Pécs 1988-ban egyszer már vendégül látta az EUROPA CANTAT X fesztivált, továbbá az EKF 2010 program keretében a Pécs Cantat – Európa Éneklő Kulturális Fővárosa kórusfesztivált.

(Forrás, fotó: Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA)

Megjegyzések