Jimi Hendrix Tribute a MüPában

Hendrixről egyszerűen képtelenség írni, mert amit csinált, az is képtelenség volt. Néhány év (hónap) alatt mindent megváltoztatott, amit addig az elektromos gitárról bárki is gondolt.

Jimi felrúgott minden szabályt, hogy saját útját járva legyen a legnagyobb. A bluesból indult és a blueshoz tért meg, miközben zenéje egyszerre burkolódzott bíbor pszichedelikus ködbe, és teremtette meg a hasító hard rockot. A The Jimi Hendrix Experience életében mindössze három albumot adott ki (Are You Experienced? - 1967, Axis: Bold As Love - 1967, Electric Ladyland - 1968), amelyeket mind muszáj hallanod, mielőtt meghalsz. Clapton szavaival: "teremtő jelenség volt, abban az időszakban, amikor a rock, a blues és a jazz egymásra talált, Jimi minden áramlatot képes volt egyesíteni". Hendrix ott visszhangzik a mai rockban is. Lenny Kravitz, Prince és John Frusciante többet merített tőle, mint Hobo Mick Jaggertől. A woodstocki indián 1970-ben távozott.

A Halper László gitáros vezette Band of Gypsys Reincarnation két évvel ezelőtt készített egy sokat méltatott Hendrix-feldolgozásalbumot (40 Years After). Most további két jazzlegenda, a bőgős Eddie Gomez és a dobos Steve Gadd is velük játszik majd.

Megjegyzések