Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei a Trafóban

Budapest, Trafó Kortárs Művészetek Háza, szeptember 29. 20:00

A test vagy a szellem uralkodik a világon? A keleti tanok szerint egyértelműen a szellem. Ha szeptember végén alámerülünk a Trafó zenés lélekfejtésében, mi is erre a következtetésre jutunk majd.


A koncert két részből áll. Az első etapban Arnab Chakrabarty űzi ki belőlünk a rejtőzködő gonoszt és teremt végtelen harmóniát, tablán kíséri Debasish Sarkar. Egy körrel később Vinayak Chittar szitárjátékos muzsikál nekünk, végül aztán a három zenész együtt ad elő.

Rövid bemutató, sorvezető gyanánt: Arnab Chakrabarty nemzedéke egyik legvirtuózabb sarod-pengetőse, aki játékával és zenei koncepciójával képes volt új színt vinni a klasszikus indiai zenébe. Vinayak Chittar kifinomult, vallásos, spirituális és technikailag talán a legképezettebb megszólaltatója a szitárnak. „Zenéjében a rága már nem is zeneműként, hanem elmesélendő történetként szólal meg a zene nyelvén.” Az All India Radio-nál dolgozó, a szubkontinens egyik legismertebb zeneszerzőjének számító Debasish Sarkar pedig már a nyolcvanas évek elején is jegyzett tablajátékos volt, briliáns technika, magas fokú művészi elkötelezettség jellemzi. Hármuk játéka unikális zenei és lelki élmény lesz.

Megjegyzések