Szerzői kiadás

Saját műveiket saját előadásukban rögzítő, kiadói háttérrel nem rendelkező szerzők megjelenési lehetősége a szerzői kiadás. Ebben az esetben jogdíjfizetési kötelezettség nem áll fenn, mivel a felhasználást a szerző saját vállalkozásában végzi, és ennek eredményétől függően jut műve vagyoni hasznához. Kizárólag saját szerzeményeknek, saját gazdasági vállalkozásban történő kiadása minősülhet szerzői kiadásnak. Külföldi jogvédő társaságok által képviselt szerzők műveire az Artisjust kötő nemzetközi szerződések miatt nem terjedhet ki a szerzői kiadás. A hangfelvételt az erre a célra rendszeresített nyilatkozaton (Regisztrációs nyilatkozat szerzői kiadáshoz) kell bejelenteni az Artisjushoz.
 
A szerzői kiadás bejelentése az alábbiak szerint történik:
 
A nyomtatvány géppel vagy nyomtatott betűkkel kitöltött eredeti példányát az érintett szerzők aláírásával el kell juttatni az Artisjus Szerzői Ügyfélszolgálatához. Szerzői hangfelvétel-kiadás esetében nyilvántartásba vételi díj fizetendő (5.000,- Ft + ÁFA). E regisztráció a hangfelvételre vonatkozik - természetesen a rajta szereplő műveket egyenként be kell jelenteni az Artisjus adatbázisába (Műbejelentés).
 
A regisztrációs nyilatkozat leadása után - egy előzetesen egyeztetetett időpontban - a szerző a nevére kiállított regisztrációs díjról szóló értesítőt (csekket) kap. A befizetést igazoló csekk bemutatásakor értesítjük a velünk szerződésben álló sokszorosítót a gyártás engedélyezéséről.
 
Részesedés az üres hanghordozó jogdíjakból
 
Az üres hordozók után beszedett jogdíjakat az Artisjus részben hangfelvétel-kiadási adatok alapján osztja fel. A szerzői kiadásokon megjelent művek az alábbi feltételekkel vesznek részt az üres hordozó jogdíjak felosztásában:
a) a példányok sokszorosítását az Artisjusnál bejelentették, és az 5.000 Ft +ÁFA ügyintézési díjat megfizették, és
b) a hangfelvételek kizárólag az illető szerző(k) saját, eredeti műveit tartalmazzák, és
c) a hangfelvételen rögzített műveket a szerzők az Artisjusnál bejelentették, valamint
d) a kereskedelmi forgalomba hozott mennyiséget a kiadványt egyértelműen beazonosító, a számviteli szabályoknak megfelelő számlával (nyugtával) igazolták.
 
A hangfelvétel-kiadási (így szerzői kiadási) adatok alapján számított üres hordozó díj összege nem haladhatja meg az adott évben a műre eső egyéb jogdíjak tízszeresét.
 
A nyomtatvány letölthető itt.
 
Kapcsolat:
 
Artisjus Szerzői Ügyfélszolgálat
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17., 122. szoba
tel: (1) 488-2669
fax: (1) 212-2636

Megjegyzések