Jogdíjak felosztása és a szerzői értesítő

A zenefelhasználások alapján a beszedett jogdíjakat és azok felosztását több nagy kategóriába, úgynevezett jogdíjnemcsoportba soroljuk. A különböző jogdíjnemcsoportokra beérkezett jogdíjaknak eltérő a felosztási időpontja és felosztási gyakorisága: vannak negyedévente, évente vagy akár a beérkezést követő pár héten belüli jogdíjfelosztások.
 
Felosztási naptár - elérhető itt.
 
Felosztási Szabályzat
A jogdíjfelosztás szabályait az Artisjus egyesület legfőbb szerve, a szerzőkből és zeneműkiadókból álló Küldöttgyűlés határozza meg.
 
A felosztási szabályzat szövege elérhető itt.
 
Szerzői értesítő
A szerzők és jogutódok írásos értesítőben kapnak tájékoztatást a számukra felosztott jogdíjakról. Az értesítő a művek és felhasználások számától és a részletezéstől függően eltérő hosszúságú lehet. Az első oldal mindig a szerzői adatait és a jogdíjak pénzügyi összesítését tartalmazza. Az értesítő többi oldala pedig a jogdíjak és az elhangzások részletes adatairól ad tájékoztatást.
 
A szerzői értesítő fogalmainak egyszerű magyarázata: [ pdf ]
 
Online Szerzői Információs Rendszer (SZIR)
2010. december 2-ától minden egyesületi tag és jogai kezelését az Artisjusra bízó szerző és jogutód az interneten is hozzáférhet felosztási adataihoz. A szolgáltatás biztonságát egyszer használatos mobil aláírás biztosítja. A rendszer az elektronikus banki szolgáltatásokhoz hasonló, teljes részletességű adatokat nyújt minden kifizetetett jogdíjról.
 
Óvjuk együtt a környezetet - a SZIR-hez csatlakozással a papír alapú értesítő lemondható, mivel a SZIR részletesebb és kényelmesebben kezelhető felület.
 
Regisztráció személyesen a Szerzői Ügyfélszolgálaton, további információ a SZIR oldalakon.
 
 
Kapcsolat
Artisjus Szerzői Ügyfélszolgálat
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17., 122. szoba
tel: (1) 488-2669
fax: (1) 212-2636

Megjegyzések