ProArtFest – Új régizenei fesztivál pünkösdkor

Négy nap alatt hét ország muzsikusai 12 koncerten lépnek fel május 25. és 28. között az első Nemzetközi ProArtFest Pünkösdi Régizenei Fesztiválon Alsópetényben, a Prónay-kastélyban, a község 15. századi templomában, valamint a legéndi Nyáry-kastélyban.

(MTI) – A másfél év alatt felújított, tavaly Europa Nostra díjra jelölt alsópetényi Prónay-kastély lesz a fesztivál központi helyszíne – mondta Vizy Ildikó, a sorozat menedzsere. "Először Szlovákia közelsége miatt gondoltunk vendégművészekre, később kibővítettük a kört, így cseh, lengyel, holland, román és brit vendégeink is lesznek. Szerettünk volna a Visegrádi Alaphoz pályázni, de az idő rövidsége miatt ez idén még nem sikerült. A Nemzeti Kulturális Alaptól várunk támogatást, a kastély tulajdonosa ingyen adja a helyet és anyagilag is hozzájárul a fesztiválhoz" – részletezte Vizy Ildikó.
  
Aranyos Ágota táncművész, művészeti vezető kiemelte, hogy az ország nyugati felén számos felújított kastély szolgál turisztikai célokat, némelyikben kulturális eseményeket is szerveznek. Az alsópetényi kastély is szállóvendégeket, zártkörű rendezvényeket fogad, és csak a fesztivál ideje alatt látogatható szabadon.

A turizmussal és a műemlékek hasznosításával a fesztiválra időzített félnapos szimpózium is foglalkozik Pusztuló és újjászülető kastélyok a 21. században címmel, amelyen többek között jelen lesz Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnökhelyettese.
  
A május 25-i nyitókoncerten a barokk nagymestereinek művei csendülnek fel a kastélyparkban: Vivaldi A négy évszak című darabja és Purcell A tündérkirálynőjének részletei, valamint Bach h-moll szvitje. A hangverseny koncertmestere a brit hegedűművész, Simon Standage lesz, az Orfeo Zenekart Vashegyi György vezényli, aki Paulik László hegedű- és Kónya István lantművész mellett a programot szervező művészeti tanács tagja is.
  
A május 27-i szalonkoncerten itáliai, angol és német kora barokk kamaramuzsika hallható a kastély szalonjában, a holland Trio Dolci Sospiri előadásában. A formáció tagja Hajnal Ildikó (ének), Hugo van Veen (csembaló és orgona), valamint Hans Lub (barokk hegedű).
   
A hétfői záróesten Sebestyén Márta és vendégei lépnek fel: Balogh Kálmán, Gombai Tamás, Havasréti Pál, Caius Héra, Andrejszki Judit és a Company Canario Historikus Táncegyüttes.
  
A gyerekeket szombaton és vasárnap délelőtt meseíró és tánctanuló programok várják. A Prónay-kastély műemlék borospincéjében a fiatal Ondrej Oliva cseh szobrászművész kisplasztikai kiállítása látható, személyes tárlatvezetéssel.
  
A szervezők a következő fesztiválra német régizenészeket terveznek meghívni.

Megjegyzések