Jazzaj a Mikában

A Jazzaj Fesztivál május 22-én zendül fel ismét, a zenészek három napon át alkotnak a kortárs free jazz, experimentális pop és elektroakusztikus improvizált zene jegyében. A közönség a külföldi és magyar művészek eszmecseréje mellett a különböző improvizációs stílusok hangélményének is fültanújává válhat.

Az előadók közti együttműködést egy láncreakció nevű játék is segíti. Minden fellépő csapat megkapja az előző heti koncert felvételét, amelyből választania kell egy témát vagy pár hangot,  ebből készítenek egy feldolgozást, amelyet aztán el is játszanak a saját koncertjükön.

A közönségre alkotótársként számot tartó fesztivál célja az, hogy a publikum figyelemével adjon teret az alkotáshoz. Tolerancia és figyelem uralkodik, amitől elképesztő hangzó alkotások jöhetnek létre ebben a térben és közegben. Az előadók pedig elemükben érezhetik magukat, hiszen szabadon azt játszhatnak, amit szeretnének és a szabad alkotás felszabadító érzése a hallgatókra is átragad.

Erre azonban nincs bevált recept, hiszen hétről hétre minden koncerten az adott pillanatból és helyzetből kiindulva kell újraalkotni.

Az esemény a legizgalmasabb zenéknek ad teret, mellyel nem csupán fantasztikus zenei élményt enged útjára, hanem nyitottá tesz a szabad gondolkodásra is. Hiszen a koncertek mellett a radikális kortárs zene teoretikusa, a dobos Eddie Prévost tart improvizációs workshopot a jelentkezőknek, amely egy várhatóan izgalmas, nyilvános koncerttel zárul.

Itt mutatja be lemezét a Mezei Szilárd Szabad Szextett és a rubik.erno.quintet, de a Jonas Kocher vezette Doneda-Grom-Kocher-Sambolec francia–szlovén–svájci kvartett is új CD-vel érkezik.

Megjegyzések