Meghalt Earl Scruggs, a bendzsóforradalmár

88 évesen elhunyt Earl Srcruggs amerikai countryzenész és -szerző, a bendzsó legnagyobb hatású mestere és pengetési módjának forradalmasítója.
 
(MTI) Earl Scruggs 1924. január 6-án született az észak-karolinai Flint Hillben. 4 évesen kezdett bendzsózni és sokáig gitározott is. 11 évesen figyeltek fel rá egy rádiós tehetségkutatón, 15 évesen pedig már zenekarokban játszott.
    
Vérbeli újító volt egész életében, saját "fejlesztésű", háromujjas pengetési technikájával a bendzsót kísérőhangszerből fergeteges szólóinstrumentummá léptette elő az 1940-es években. Nem négyhúros – a dixielandben használatos – bendzsón játszott, hanem öthúroson, pengető helyett pedig ujjbegyre húzott műkörmöket használt. Technikájával a játék sebességét rendkívül gyorsra, elképesztően virtuózra tudta fokozni és igazi vérpezsdítő hangulatot teremtett.
    
Első fecskeként egy tradicionális dalocskát dolgozott fel (Cripple Creek Rokkant patak), de már azzal is rögvest bendzsóversenyt nyert. Később saját szerzeményekkel örvendeztette meg a világot, és csinált kedvet millióknak, hogy szenvedélyesen bendzsózni kezdjenek. Foggy Mountain Breakdown (kb. Omlás a ködös hegyen) című hangszeres szerzeménye olyan klasszikus darabbá vált, hogy nincs a világon egyetlen – öthúros – bendzsós sem, aki ne játszaná (vagy legalábbis ne próbálná megtanulni). A számot még népszerűbbé és világszerte ismertté tette az 1967-ben készült Bonnie és Clyde című amerikai film, amelyben többször is felcsendül a kirobbanó életöröm kifejezéseként.
    
Scruggs azonban nemcsak a játékmódot forradalmasította, hanem kicsit a hangszert is. A róla elnevezett Scruggs peckek révén "nyávogtató" – a slide gitáréhoz hasonló – csúszkahangzással is szolgált, amellyel Flint Hill Special című szerzeményének adott különleges hangzást.
    
Megrögzött újítóként egy idő után elunta a country – azon belül a bluegrass alműfaj – hagyományos harmóniavilágát, és a rockzene felé fordult, azzal ötvözte bendzsójátékát. Játszott egyebek közt a Steppenwolffal (amelynek Born to be Wild Vadnak születve – című száma szintén egy film, a Szelíd motorosok révén vált még ismertebbé a világban.)
    
A kilencvenes években egészsége cserbenhagyta: csípőprotézis-műtétet hajtottak vége rajta, pár napra rá szívinfarktust kapott. Az ezredfordulóra viszont ismét aktív lett, 2001-ben megjelent lemezén többek közt Sting, Elton John, Johnny Cash, John Fogerty, Don Henley, Steve Martin (az amerikai komikus remek bendzsós) is hallható.

Megjegyzések