A Dal+Szerző lesz az ország zeneipari lapja

A hazai zeneiparnak és a zenerajongóknak készül a Dal + Szerző, a legújabb országos zenei magazin, amit az Artisjus Egyesület indított útjára pénteken. A nyomtatott magazin negyedévente jelenik meg, és nem csak zenészek és alkotók kapják, de a belföldi zeneipar fontos szereplőihez és zeneiskolákhoz is eljut majd. Emellett a zenerajongók az interneten is szabadon elérhetik. A szerkesztőség diákújságíró pályázatot is hirdetett.
 
A lap célja, hogy a hazai zenei és irodalmi alkotók sikereit, életét mutassa be, kérdéseikre válaszoljon. Minden számban nagy szerepet kapnak az interjúk szerzőkkel, zenészekkel – nem csak befutott sztárokkal, de feltörekvő tehetségekkel is. A szerkesztőknek fontos célja az is, hogy a digitális forradalommal együtt alakuló zeneipar fejlődését nyomon kövessék és segítsék az alkotókat illetve a rajongókat eligazodni. Az első számból így részletesen kiderül, mit jelent a hazai alkotók számára a magyar YouTube elindulása, emellett a Dal + Szerző nagyinterjút közöl többek között a Marge és Anez formáció tagjaival, Horváth Attilával, a Compact Discóval és Morcz Fruzsinával is.
 
„Nem vállalati lapot indítunk és nem propagandaújságot. Dalokról és szerzőkről fogunk írni. Szeretnénk bemutatni a magyar zenei és irodalmi alkotók sikerét, körüljárni fontos zenei témákat, és olyan zeneipari kitekintést közölni, amely nem csupán tagjaink, hanem a piaci szereplők és a nagyközönség számára is hasznos, érdekes lehet” – fogalmaz dr. Szinger András, az Artisjus Egyesület főigazgatója a lap szerkesztőségi köszöntőjében.
 
A Dal + Szerző magazint a Lángoló Gitárok blogot és újságot is jegyző Budapest Rock N Roll (BPRNR) műhely szerkeszti az Artisjus Egyesülettel együtt. A negyedéves magazin főszerkesztője, Bihari Balázs is a BPRNR csapatának tapasztalt tagja. A lap bemutatójával egy időben hirdeti meg a Dal + Szerző diákújságíró pályázatot a szerkesztőség. A pályázat célja, hogy segítsen azoknak, akiket vonz a zenei újságírás: a pályázatra jelentkezők munkáit szakmai zsűri bírálja majd el, ennek vezetője Novák Péter lesz, de a zsűri tagja lesz Vörös András, a BPRNR műhely vezetője, Bihari Balázs főszerkesztő és dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója is.
 
A pályázat nyertesei a zenei újságírás hogyanjába nyerhetnek betekintést a BPRNR műhely jóvoltából: részt vehetnek a Dal + Szerző magazin szerkesztésében, az egyes számok tervezésétől kezdve az interjúkészítésen át a tördelésig. A legszínvonalasabb pályázati anyagok pedig nemcsak a Dal + Szerző online felületein jelenhetnek meg, de nyomtatásban is.
 
A különleges, nyomtatott megjelenést is kínáló gyakornoki programba a jelentkezés határideje május 15., a részletek pedig a Dal + Szerző újság weboldalán, a www.dalszerzo.hu-n olvashatók.

Megjegyzések