Spontán szeretetzenét sugároz a Freedom Café

Spontán szeretetzenét sugároz a Freedom Café, egymásra figyelés, a pillanat varázsa és a természet képei szövik át a zenét, ami ezen a kedden békét hozott a hallgatóság sokszor rohanó lelkivilágába.

A Freedom Café alapját, különlegességét a Hang nevű hangszer adja, ez az egymásba fordított teknőspáncélokra hasonlító fémből készült hangszer, ami tíz éve, Svájcból indult világhódító útjára. Dús, felharmonikusokban gazdag hangszíne egyből elvarázsolja a hallgatóságot, a magasba röpíti. Eképpen persze minden valamire való hippiparti fontos kelléke, és persze az utcazenéléshez is kiváló eszköz.

A hang két társa a cselló és a hegedű, előbbi a mélyeket adja a hangképhez, utóbbi pedig szárnyal, mesél. Így járunk sokfelé a zene által, a három hangszer nagyszerűen olvad eggyé, teljes az összhang a zenészek között, és így a mi szívünkbe is nyugalom költözik. A Szimpla koncertterméből a béke szigete válik, örülünk, hogy együtt lehetünk.

A trióhoz az este folyamán több vendég is csatlakozik, ezzel bár néhol színesedik az összkép, de az összhang megtörni látszik. Dávid Balázs gitárja szépen illeszkedik a zenébe, jól segíti a dinamikai mozgást, egy idő után viszont egysíkúvá válik a játéka. A gitár megérkeztével a cselló súlytalanná válik, Valéria érezhetően nem találja a helyét, és ez mondható el Marci hegedűjátékáról is, ami bár szépen együtt szól a trombitával, ám nem tud elröpülni, a trombita visszanyomja. A harmadik vendég, Kenderesi Gabriella az elején nehezen találja a helyét, de a végére már szépen szól az ének, de őt sem érzem elég erősnek a trió mellett.

A helyzet, hogy a vendégek túl sokat szerepeltek, így nem maradt elég idő arra, hogy az alaptrió megmutassa magát, pedig ez a rész volt a koncert erőssége. Reméljük következőkor többet halljuk így őket, vagy akár csak duóban is, mert a hegedű-cselló kettős is izgalmas színfoltja volt az estének.

Mindezekkel együtt is egy csodás este volt ez, a zenekart hallgatva rájövök, hogy különleges ajándék a Freedom Café, akik szeretetet, békét hoznak a mindennapokba, egy kincs, amit hallani kell. Remélem lesz még rá alkalmunk.

Február 21. kedd - Szimpla Kert; Pável Norbi – Hang; Pribay Valéria – cselló; Bakai Marci – hegedű; Dávid Balázs – gitár; László Lilla – trombita, furulya; Kenderesi Gabriella – ének;
Simon Gyuri; fotó, videó: Todoroff Lázár

Megjegyzések