Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál - 2012. március 30-31.

A kétnapos rendezvény Magyarország kiemelt jelentőségű ütős zenei seregszemléje, amely a több évtizedes múltra visszatekintő győri ütőszenei kultúrán és zenei képzésen alapszik. Az ütőhangszeres zene az a műfaj, amely kortól függetlenül képes szólni a nézőkhöz, hallgatókhoz, idősekhez és fiatalokhoz egyaránt. A fesztivál célja az ütős muzsika népszerűsítésén túl, hogy lehetőséget kínáljon a helyi tehetségek, ütős növendékek bemutatkozására. A fiatal nemzedék képviselői személyesen találkozhatnak, "egy színpadon" zenélhetnek a szakma hazai és nemzetközi jeles képviselőivel, olyan életre szóló motivációt adva nekik, amely segíti, meghatározhatja ütős karrierjüket. A Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon megjelenik a klasszikus zene, a jazz, a világzene vagy éppen a kortárs ütőhangszeres játék egy-egy darabja. A fesztivál műsorstruktúrájának kialakításánál figyeltünk arra, hogy az ütős produkciók egyéb zenei, illetve társművészeti előadásokkal, hangszeres bemutatókkal és workshopokkal egészüljenek ki. A fesztiválhoz szervesen kapcsolódik a hagyományos ütőhangszeres kiállítás. Itt nemcsak a legrangosabb ütőhangszereket gyártó és forgalmazó cégek hazai képviseletei mutatják be termékeiket, hanem a közönség is megszólaltathatja a kiállított hangszereket.

Az elmúlt években több világsztár - Jojo Mayer, Tom Brechtlein, Tommy Vig, Billy Cobham, Trilok Gurtu, Ian Paice, PerKu-Va, Mark Mondesir, Gulli Briem, Carl Palmer Band - is fellépett a Győri Ütős Fesztiválon.

Az idei fesztivál kiemelt sztárjai: Evelyn Glennie (GB), Vinnie Appice és Carmine Appice (USA), David Friedman (D).

Természetesen hazai klasszisokkal is találkozhat a közönség, többek között Horváth Kornél, a Győri Ütőegyüttes, valamint a győri konzervatóriumi és egyetemi növendékek jóvoltából. Különlegességnek ígérkezik az a tervezett produkció, amelyben négy fiatal győri dobos és a Győri Ütőegyüttes közösen zenélnek. A hagyományos utcai menet zenét és show dobolást a Széchenyi térre tervezett színpadi koncertek teszik változatossá. Igazi kuriózumnak ígérkezik az a kezdeményezésünk, amely kapcsán egy közös dobolásra hívunk a város fő terére minden érdeklődőt, aki szereti a ritmust, és bármilyen ütős hangszerrel, ritmust ütő eszközzel részt venne ebben a nagy játékban. Terveink szerint több százan zenélnek majd és eljátszanak egy közismert magyar dalt is.

Megjegyzések